Solid Tales

Johan Vandevelde

Johan Vandevelde

Johan Vandevelde is jeugdauteur en scenarist. Hij geeft lezingen en schrijfworkshops. Beide kunnen gesubsidieerd worden door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Meer informatie op www.auteurslezingen.be. Opgelet! Het aantal subsidies is beperkt. Wees er dus snel bij!

Voor niet-gesubsidieerde lezingen wordt een kortingstarief gehanteerd vanaf de tweede lezing op dezelfde dag (zie tabel hieronder). Niet-gesubsidieerde lezingen worden geregeld met de auteur en gefactureerd via de vzw Solid Tales. Voor meer informatie over niet-gesubsidieerde lezingen kun je steeds een mailtje sturen.

Tarieven

  • De eerste lezing wordt steeds aan de normale prijs (lichtblauw) verrekend.
  • Bij niet-gesubsidieerde lezingen wordt vanaf de tweede lezing op dezelfde dag het tarief 'extra lezing' (groen) gehanteerd, waarbij een korting van €20 wordt toegekend.
  • Er kunnen niet meer dan 3 lezingen per dag geboekt worden.
  • Indien de groepen groter zijn dan 100 leerlingen (30 leerlingen voor een workshop), wordt een toeslag aangerekend van €1 per extra leerling.
  Normale prijs Prijs gesubsidieerd
Standaard lezing (tot 60 min. - max. 100 lln.)* €150 €50
Uitgebreide lezing (tot 100 min. - max. 100 lln.)* €195 €95
Schrijfworkshop (80 tot 100 min. - max. 30 lln.)* €195 €95
Extra standaard lezing, zelfde dag €130 n.v.t.
Extra uitgebreide lezing, zelfde dag
€175 n.v.t.
Extra schrijfworkshop, zelfde dag €175 n.v.t.
Toeslag voor groepen van meer dan 100 lln. €1 / extra leerling n.v.t.

Bij deze prijzen komen nog verplaatsingskosten (trein, tram, metro, bus).

* De tijden zijn louter indicatief. Een eventueel uitlopen van een lezing of workshop heeft geen invloed op de prijs.

Waarover?

Een standaardlezing duurt ca. 60 min. Daarin vertelt de auteur hoe hij schrijver is geworden en gaat dieper in op de boeken die op dit moment actueel zijn. Vervolgens wijdt hij uit over de voorbereidingen en het uitwerken van de verschillende onderdelen van een fictieverhaal (idee, personages, structuur,...). En uiteraard is er achteraf nog tijd voor vragen.

Bij een uitgebreide lezing van 100 min. gaat de auteur dieper in op het creëren van de fantasiewereld van Elfenblauw, hier en daar aangevuld met spannende fragmenten.

Tijdens de schrijfworkshop leren de kinderen zelf een personage creëren.

Alle lezingen worden ondersteund met Powerpoint dia's.

Meer details over mijn lezingen vindt u op mijn auteursprofiel.

Voor wie?

De lezingen zijn afgestemd op jongeren van 10 tot 14 jaar. Dat wil zeggen de derde graad van het lager onderwijs (5de en 6de leerjaar) en de eerste graad van het secundair onderwijs (1ste en 2de middelbaar). De lezing is af te raden voor kinderen jonger dan 9 jaar.

Omdat het geen al te anonieme bedoening zou worden, verkies ik te werken met maximum 100 leerlingen per lezing. Grotere aantallen zijn mogelijk, mits een toeslag van €1 per leerling.

De schrijfworkshop is gericht op jongeren vanaf 12 jaar (eerste graad van het secundair onderwijs). Voor de workshop is het aantal deelnemers beperkt tot 30 leerlingen per sessie. Grotere aantallen zijn mogelijk, mits een toeslag van €1 per leerling.

Voorbereiding

In de voorbereiding naar de lezing toe vraagt de auteur dat er vooraf rond de boeken wordt gewerkt. De leerkracht is vrij om dit naar believen in te vullen, bijvoorbeeld door de leerlingen minstens 1 boek naar keuze te laten lezen, door een van de boeken in de klas voor te lezen, door het behandelen van fragmenten in de klas, door het laten maken van tekeningen, werkstukjes, toneeltjes, enz...

Er wordt tevens gevraagd dat de leerlingen vooraf in de klas vragen voorbereiden, die ze na afloop van de lezing kunnen stellen.

Tijdens de lezing is steeds minimum één leerkracht aanwezig.

Materiaal

  • Een stil lokaal dat tijdens de lezing niet toegankelijk is
  • Glaasje water
  • Beamer en scherm (of smartboard, ProWise, flatscreen) met VGA of HDMI ingang
  • Muziekversterking voor de laptop (USB of stereo hoofdtelefoonaansluiting)
  • Eventueel een microfoon in het geval van een zeer grote zaal
  • Een enthousiast publiek!

Ik heb steeds zelf een laptop mee. De organisator is vrij om zelf een pc ter beschikking te stellen. Omwille van de compatibiliteit is dat idealiter een Windows PC (Win 7 of hoger) met Microsoft Powerpoint 2010 of hoger en twee vrije USB poorten.

Solid Tales vzw
info@solidtales.org

  Website ontwerp: © 2023 Solid Tales vzw